Interview


Interview met Oscar van der Velde
"Ik koos voor het leger, maar studeer nu HBO toegepaste psychologie" Ik had het helemaal niet verwacht, maar het klopte wel. Oscar van der Velde (20), is enthousiast over zijn beroepskeuzeonderzoek bij Loopbaaninzicht in Utrecht. Of ik echt psycholoog word weet ik nog niet, maar ik weet wel dat het die richting op gaat. Ik volg nu het eerste brede oriëntatiejaar toegepaste psychologie aan Hogeschool IJsselland in Deventer en ik heb het goed naar mijn zin.

Oscar: na een flinke teleurstelling moest ik mijn studiekeuze nu echt eens serieus aanpakken want ik had eigenlijk geen idee meer. Op de HAVO wist ik precies wat ik wilde. Omdat ik veel sportte, koos ik toen voor de mariniers en het was daarom heel erg jammer dat ik daarvoor werd afgekeurd. Ik kon wel in het leger, maar alleen bij de pantserinfanterie. Na de basisopleiding ontdekte ik, dat ik in het leger niet echt verder kon komen.

Je stond dus met lege handen?
Ja, dat was wel even vervelend. Via een tip kwam ik bij Loopbaaninzicht terecht. Je kunt eerst eens komen praten tijdens een oriënterend gesprek. De adviseur heeft me verteld wat een onderzoek inhoudt. Daarna heb ik besloten om er aan mee te doen.

Kon je echt niet zelf bedenken wat je wilde?
Nou nee, eigenlijk niet. Er zijn zo veel studies en beroepen, maar je weet niet wat bij je past en wat niet. De adviseur legde me uit, dat het belangrijk is om een studie te kiezen die echt bij je eigen persoonlijkheid aansluit. Als ze me toen gevraagd hadden wat mijn sterke eigenschappen zijn, dan kon ik dat echt niet zo snel zeggen.

En weet je nu wel wat je sterke eigenschappen zijn?
Ja, door het onderzoek werd duidelijk dat ik goed met mensen kan omgaan. Niet direct commercieel of zo, maar meer in de hulpverlening of advisering. Ik bleek een zorgend en sociaal type. Dat klopt ook wel, maar ik had me dat nooit zo gerealiseerd.

Dat is wel iets heel anders dan soldaat in het leger.
Dat is zo, maar nu ik voor deze richting heb gekozen, voel ik me er prima in thuis.

Kun je iets vertellen over het beroepskeuzeonderzoek?
Het eerste gesprek was een kennismakingsgesprek. De adviseur stelde vragen over mijn vorige opleiding en mijn hobby’s. Verder vertelde hij me welke tests ik zou gaan maken. Ik heb ook nog een opdracht meegekregen die ik thuis heb gemaakt. Op de testdag zelf, zat ik met nog enkele mensen schriftelijke opdrachten te maken. Het was leuk om te doen.

Hoe kreeg je de uitslag te horen?
Na de testdag ben ik nog een keer terug geweest. De adviseur heeft toen uitgebreid de uitslagen met me besproken. Toen werd het dus duidelijk, dat ik iets met mensen wilde en dat ik een sociale instelling heb. Aan de opleidingen die daar bij aansluiten had ik nog nooit gedacht. Toen mijn vader het hoorde was hij ook heel verbaasd, maar mijn moeder herkende toch wel iets.

Heb jij je toen direct aangemeld bij een HBO-opleiding?
De adviseur had me aangeraden om me op een paar opleidingen te richten, zoals maatschappelijk werk en dienstverlening of personeel en arbeid. Hij vertelde, dat je in Deventer de opleiding toegepaste psychologie kunt volgen. Nu volg ik die richting en het bevalt me uitstekend. Al met al heb ik er geen spijt van, dat ik me met dat beroepskeuzeonderzoek goed op mijn studiekeuze had voorbereid.

Wat adviseer je aan anderen?
Zoek een bureau uit dat bij je past. Bij Loopbaaninzicht kun je kennis maken tijdens een oriënterend gesprek. Het staat je daarna vrij om wel of geen onderzoek te doen.


image

Doe zoals ik: Zoek een bureau dat bij je past.

Ik heb er geen spijt van dat ik me met het beroepskeuze onderzoek goed heb voorbereid.

Ja, ik wil iets met mensen dat is nu wel duidelijk geworden.

Ik vond het leuk om de testen te maken.

Tijdens de testdag zag ik mensen uit het hele land.